Κίνηση και Πένα

Στόχοι μαθήματος Πριν ξεκινήσετε το μάθημα θα πρέπει να μπορείτε:
  • να χρησιμοποιείτε κατάλληλα καπελάκια για να ξεκινούν τα σενάρια σας
Στόχοι μαθήματος Ολοκληρώνοντας το μάθημα αυτό θα:
  • γνωρίζετε τις βασικές εντολές κίνησης των αντικειμένων
  • γνωρίζετε τις βασικές εντολές πένας και σχεδιασμού
  • είστε σε θέση να δημιουργήσετε σενάρια με τα οποία τα αντικείμενα θα αλληλεπιδρούν με τον χρήστη κάνοντας κινήσεις ή σχέδια

Βίντεο μαθήματος


Δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης

Άσκηση 1

A. Δημιουργήστε ένα νέο έργο με ονομασία “Πρώτος σχεδιασμός”. Σε ένα αντικείμενο της επιλογής σας δώστε τα παρακάτω σενάρια και δοκιμάστε τα πατώντας το πάνω και το κάτω βέλος στο πληκτρολόγιό σας.
B. Στην συνέχεια υλοποιήστε άλλα δύο σενάρια για το αριστερό και δεξί βελάκι. Επίσης, μπορείτε, αν θέλετε να βάλετε την εντολή στα τέσσερα σενάρια που ενεργοποιούνται με τα βελάκια.

Γ. Δοκιμάστε να αλλάξετε στις “Πληροφορίες” του αντικειμένου τον άξονα περιστροφής και δείτε πως αυτό επιδρά στην κίνηση της γατούλας.

Δ. Μετά επεκτείνετε το έργο ορίζοντας στο ίδιο αντικείμενο τα παρακάτω σενάρια και δοκιμάστε τα.
Ε. Δημοσιεύσετε το έργο και προσθέστε το στη συλλογή: http://scratch.mit.edu/studios/780086/

Άσκηση 2

Δείτε εδώ το ταξίδι που έκαναν οι Αργοναύτες αναζητώντας το Χρυσόμαλλο Δέρας. Στο έργο που θα βρείτε εδώ: http://scratch.mit.edu/projects/34658094/ έχει υλοποιηθεί animation με την πορεία των αργοναυτών μέχρι την Κίρκη. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι εντολές:
Δείτε το και συμπληρώστε την πορεία τους μέχρι την Σκύλα και την Χάρυβδη. Αποθηκεύστε το έργο (ως ανάμειξη), δημοσιεύσετε το και προσθέστε το στη συλλογή: http://scratch.mit.edu/studios/780100/

Άσκηση 3

Δημιουργήστε ένα νέο έργο με ονομασία “Τετράγωνο”. Δώστε στη γατούλα το παρακάτω σενάριο. Συμπληρώστε το ώστε να σχηματίζεται ένα τετράγωνο όταν πατάτε πάνω στην σημαία.
Προσθέστε εντολές ώστε κάθε πλευρά να έχει διαφορετικό χρώμα και πάχος γραμμής.
Αποθηκεύστε, δημοσιεύσετε το έργο και προσθέστε το στη συλλογή: http://scratch.mit.edu/studios/780112/

Χώρος Συζητήσεων